Debatavond Radicaal anders

Onze directeur Nathan Rozema zal 17 september tijdens de debatavond ‘Radicaal Anders’ spreken over de relatie tussen beeldvorming, onderzoek en radicalisering. Hieronder de uitnodiging:

Donderdag 17 september 19.30 uur

Debatavond Radicaal anders

7 augustus 2015 door TvB

‘Radicaal anders’

‘Radicalisering’ het is een woord dat in onze tijd gemakkelijk valt. Al te gemakkelijk, zeggen sommigen. Maar reacties op aanslagen, zoals recent op de Thalys in Parijs laten zien hoe diep de angst hiervoor is geworteld in onze samenleving.

Ouders van jonge kinderen maken zich zorgen over de invloed van sociale media en berichtgeving in kranten. Hoe kunnen wij voorkomen dat onze jongeren zich laten beïnvloeden en willen afreizen naar oorlogsgebieden? Velen zijn angstig zijn voor alles wat in hun ogen vreemd lijkt. Reacties op aanslagen, zoals zeer recent werd voorkomen op de Thalys in Parijs laten zien hoe diep deze angst inmiddels geworteld is in onze samenleving.

Op 17 september gaan we over deze thema’s in gesprek met vertegenwoordigers van Tilburgse moskeeën, de gemeente Tilburg en specifieke organisaties. We gaan in op de vraag of preventie een weg is om te voorkomen dat jongeren afreizen naar Syrië of Irak. En vooral: wat gebeurt er al? Wat doen gemeenten en moskeeën? Welke bijdragen kunnen onderzoeksbureaus leveren?

De avond krijgt een vervolg met drie dialoogbijeenkomsten in de wijk. Deze worden georganiseerd in samenwerking met Contour de Twern en Bibliotheek Midden Brabant.

SPREKERS:

Habib el Kaddouri Coördinator SMN/Hulplijn Radicalisering

El Kaddouri gaat in op oorzaken van radicalisering en geeft handvaten om dit te signaleren.

Amar Salam o.v.b. Islamitische Stichting voor opvoeding en overdracht van kennis.

Het idee bestaat dat moskeeën een rol kunnen spelen bij het voorkomen van radicalisering van jongeren. Salam gaat in op de vraag op welke manier een islamitische gemeenschap kan doen met de problemen waar jongeren mee worstelen.

Abdelkader Barkane Bestuurslid El Feth moskee

Deze Marokkaanse moskee in Tilburg zoekt actief naar contact met ouders en kinderen. Ook hier staat de zorg van ouders voorop.

Nathan Rozema Directeur van Labyrinth Onderzoek & Advies.

In zijn bijdrage gaat hij in op beeldvorming. Hoe komt die tot stand? Hoe werkt dat anders als het gaat om onderzoeken gericht op religieuze en culturele groepen?

Marcelle Hendrickx Wethouder gemeente Tilburg

Legt uit wat de Gemeente Tilburg doet om radicalisering op het spoor te komen. Hierbij ligt ook nadruk op het vragen van begrip bij de burgers om de oorzaken weg te nemen.

Locatie: het Ronde Tafelhuis, Haendellaan 40, 5011 ES Tilburg

Aanvangstijd: 19.30 uur . Zaal open om 19.00 uur.

Entree: € 2,50 (wilt u zeker zijn van een plaats graag reserveren via reserveringen@rondetafelhuistilburg.nl)

koffie en thee € 1,50