Evaluatie 100 dagen Kabinet Balkenende IV

BNR Laat op zondag

Vandaag werd er om 17:45 bij BNR laat gesproken met mensen uit het veld die te maken hadden met de orientatie van het kabinet in het veld. Een van de genodigden was wijkkenner Nathan Rozema uit Utrecht. Rozema werd gevraagd naar zijn mening omtrent het bezoek van minister Ella Vogelaar aan de Utrechtse wijk Kanaleneiland. Rozema was de hele middag en avond aanwezig bij het bezoek van de minister en begeleide haar samen met anderen door de wijk. Op de vraag of de minister op deze manier daadwerkelijk geluiden van het veld heeft binnengekregen antwoord Rozema dat dit verschilde per onderdeel van het bezoek. "Tijdens de meer het bezoek bij de werkgroep "Samen Leven" had de minister heel goed de gelegenheid om te luisteren en met gewone mensen in gesprek te gaan. Bij het wijkdebat ging dit wat minder goed omdat er teveel aandacht uitging naar het forum en te weinig aandacht ging naar de wijk." Rozema denkt dat het zeker wel goed is dat de minister zich probeert te verdiepen in de wijken, zeker omdat er ook een grote kloof is tussen bestuur en bewoners in wijken als Kanaleneiland, Zuilen, Overvecht, de Bijlmer, Presikhaaf, Transvaal etc. Dit allen zijn ook wijken waar het bureau van Rozema, Onderzoeksbureau Labyrinth, onderzoek doet, meestal door middel van persoonlijke huis aan huis gesprekken. "Op deze manier kom je het beste te weten wat er leeft en speelt".

http://www.bnr.nl/ShowNieuwsArtikel.asp?src=redactie&id=1383

Andere genodigden waren de innovatieve ondernemer Jorick Naber uit Delft, Klaske Apperloo van de Mondriaan ONderwijsgroep, Jos Leenhouts voorzitter van de college van bestuur van de Mondriaan Onderwijsgroep en Jan Terlouw die ivm zijn nieuwe boek "Zoektocht in Katoren" een vervolg op de Koning van Katoren uit 1971. Het boek gaat over de 16-jarige geitenhoeder Koss. Hij woont op een berg en daalt voor het eerst in zijn leven af in de maatschappij. Daar verwondert hij zich over de absurditeit van de samenleving van Katoren.

Jorick Naber sprak over zijn contact met mevrouw Van der Hoeven, Klaske Apperloo en Jos Leenhouts spraken over hun contact met staatssecretaris van Bijsterveldt.
Jorick gaf aan dat hij in de drie minuten dat hij met Van der HOeven sprak goed duidelijk heeft kunnen maken waar ondernemers als hij zich mee bezighouden en tegenaan lopen, met name de vele loketten en regels zijn een probleem.
De dames van de Mondriaan ONderwijsgroep hadden het vooral over de problematiek van eht vroegtijdig schoolverlaten. In het kader van het honderddagenprogramma verdiepte staatssecretaris Van Bijsterveldt zich woensdag 11 april in de veelzijdige problematiek van voortijdig schoolverlaten. Dat leidde tot een persoonlijk gesprek met jongeren en hulpverleners.

Achtergrondinfo:
BNR op zondag
Op zondag is er een speciaal magazine gepresenteerd door Paul van Liempt en Yoeri Albrecht. Het zondagmagazine is te horen van 17:00 tot 19:00 uur, elke zondag. Hierin zijn elke week spraakmakende gasten te horen op het gebied van sport, politiek, cultuur en religie.

‘Wij denken dat er dan een lacune is in de nieuwsvoorziening in Nederland,’ aldus Bicker Caarten. ‘Er zijn achtergrondprogramma’s op zaterdagochtend en zondagochtend, maar niet aan het eind van het weekeinde als mensen langzaam weer aan de komende week beginnen te denken’.

Links:
BNR Nieuws radio www.bnr.nl
Mondriaan Onderwijsgroep: www.mon3aan.nl
Quintech van Jorick Naber www.quintech.nl
Onderzoeksbureau Labyrint www.labyrinth.eu