Field trip Lyon

Labyrinth is altijd in de weer met wijk- en stadsontwikkeling. Wat werkt wel, wat werkt niet? Wat zijn de trends? Voor nieuwe inspiratie organiseerden wij een tweedaagse field trip naar Lyon. Lyon is de derde stad van Frankrijk  (ca. 500.000 inwoners) en wanneer de metropoolregio wordt meegnomen, zelfs de tweede (1,7 mio), dus zeker een stad van formaat. De historische binnenstad staat sinds 1998 op de werelderfgoedlijst van Unesco.

Lyon is bekend vanwege haar grote en succesvolle investeringen en ontwikkelingen in de openbare ruimte. Zo heeft zij een waanzinnig fietsenplan en overal wordt je verrast door de prachtige combinatie tussen groen, sport, vermaak voor jong en oud, uitzichten, en prachtige pleinen. De bruisende ontwikkelingen rondom de kades van de Rhône en Saône (zie foto) zijn prachtig en vormen een goede inspiratie voor Nederlandse steden. Een van de meest bijzondere zaken in het kader van wijkontwikkeling zijn misschien wel de verschillende gigantische muurschilderingen, waarvan hier ook de foto in de wijk La Croix-Rousse, de grootste muurschildering in Europa. Leuk is dat HIK Ontwerpers, een partner van Labyrinth ook muurschilderingen en muurfoto’s maakt, maar dan samen met de wijkbewoners. 

English:

One of the fields Labyrinth specialises in is neighbourhood and city development. Recently, we organised a field trip to Lyon, a city which is known for it’s investments in public space.

They totally reinvented the river area and, where you find a very good mix between green, great views and activating attractions for kids and adults (playgrounds, sport, hanging around).

 

One of the more peculiar sights are the big wall paintings, including the largest in Europe. HIK Ontwerpers, a partner of Labyrinth, does very much the same in The Netherlands.