Geldstromen door de wijk Kanaleneiland

Workshop Geldstromendoordewijk Kanaleneiland door Labyrinthacademy en Pieter Buisman voor wijkraad Zuidwest op het wijkbureau Zuidwest van de gemeente Utrecht.

De workshop ging over de geldstromen die door de wijk gaan. Daarnaast kwamen de volgende onderwerpen aan de orde:

* Geldstromen door de wijk in praktijk gebracht: Krachtstation Kanaleneiland

* Ondernemerschap in de wijk en bij wijkaanpak. Het ontbreekt de sociale sector vaak aan het denken in businessmodellen en verdienmodellen, waardoor er vaak veel te veel geld verloren gaat ofwel er veel meer rendement (sociaal en economisch) mogelijk was geweest.

* Zelfbeheer: Zuidwest kent al De nieuwe Jutter in zelfbeheer, in de wijk komt ook een speeltuin in Zelfbeheer: De zandloper. Labyrinth begeleidt dit initiatief naar een duurzaam verdienmodel.

* Voorbeelden van goed bedoelde initiatieven, maar zonder verdienmodel en daardoor gedoemd om te vallen bij de minst of geringste verandering van windrichting.

sociaal ondernemen met voorbeelden van The Colour Kitchen en Wijkcooperatie.nl

* Schaalbaarheid, deeleconomy en verdienmodellen van de new economy.

De sessie werd afgesloten met tips voor de wijkraad:

* 1) Daag de gemeente uit

* 2) Vraag om inzicht in geldstromen en transparantie,

* 3) Zoek en betrek ondernemers

* 4) Denk praktisch en simpel: Wat levert het de wijk en wijkbewoners op? Waar is het verdienmodel? Durft deze vraag gewoon te stellen in plaats van meegaan in het vergader circuit en projectencarroussel.

* 5) Zorg voor een bonus en een malus bij projecten, lukt het niet, dan een malus, gaat het goed, dan een bonus. Stop het stimuleren van urenfabrieken gericht op problemen.

en daarnaast kwam nog…voor volledige verslag klik hier