Microkrediet in de VS

Microkrediet in de VS
De kredietcrisis in de VS heeft Yunus ertoe gebracht, om nu ook microkredieten in de VS beschikbaar te stellen. Yunus ziet in de VS vele mogelijkheden nu circa 75 miljoen Amerikanen geen toegang meer hebben tot een bankrekening

Muhammed Yunus verleent nu ook in de westerse wereld kredieten. Eind april van dit jaar maakte Yunus officieel deze stap, om te beginnen in New York. Bijna een tiende van de Amerikanen (28 miljoen) heeft geen bankrekening en nog eens 45 miljoen heeft wel een rekening maar krijgt geen lening. Yunus wil er samen met zijn grameen bank voor zorgen dat binnen 5 jaar arme New Yorkers voor 175 miljoen aan leningen kunnen krijgen.

Het Grameen systeem werkt als volgt: elke aanvraag voor een lening wordt beoordeeld door een groep van andere leners. Op tweewekelijkse bijeenkomsten wordt elke lener door het collectief welkom geheten en elke afbetaling wordt beloond met applaus. Daardoor worden de leners trots en dat werkt volgens yunus beter dan een contract. In Bangladesh waar Yunus en zijn bank vandaan komen wordt 98% van de leningen afbetaald.

 

De microkredieten in de VS moeten in 12 maanden worden afgelost en het gaat om bedragen tussen de 500 en 3.000 dollar. Om in aanmerking te komen moet de lener onder de armoedegrens vallen en net als in Bangladesh werkt Yunus het liefst alleen met vrouwen, omdat die beter terugbetalen.

 

Microkrediet in Nederland

 

Ook in Nederland is er veel interesse voor microkredieten. IN een volgend nieuwsbericht zal Labyrinth ingaan op microkredieten, onderzoek en de eventuele kansen in de wijken.

 

zie ook: NRC http://www.nrc.nl/nieuwsthema/kredietcrisis/article1083261.ece/Derdewereldremedie_voor_Amerikaans_probleem