Opening Wijkwaardenhuis

Vrijdag 22 maart is het Wijkwaardenhuis in de Rotterdamse Afrikaanderwijk feestelijk geopend. Het Wijkwaardenhuis geeft een podium aan het beste wat de wijk te bieden heeft. Het Wijkwaardenhuis is een initiatief van Stichting Freehouse. Labyrinth is partner van Freehouse en faciliteert de wijkcoöperatie.

Sinds 2008 maakt Freehouse in de Rotterdamse Afrikaanderwijk de in de wijk aanwezige kwaliteiten zichtbaar. Zo werd met De Markt van Morgen getoond hoe de bekende Afrikaandermarkt verder verbeterd kan worden en het Wijkatelier op Zuid en de Wijkkeuken van Zuid laten zien welke talenten er zijn op het gebied van textielproductie en koken.

 Om de kracht van de wijk een nog breder podium te geven is het Wijkwaardenhuis opgezet. Een nieuw platform rondom de waarden en wat de kracht en noodzaak van lokale productie direct tastbaar maakt. Het toont het beste wat de Afrikaanderwijk te bieden heeft: dat wat de wijk zelf van waarde vindt. Het is een plek voor nieuwe samenwerkingsvormen en een ontmoetingspunt voor gedreven bewoners, ondernemers, makers, klanten, opdrachtgevers. Gezamenlijk wordt er gewerkt aan het opzetten van een wijk co-op om tot een meer inclusieve ontwikkeling van het gebied te komen.

 Het interieur van het voormalige gemaal (wat direct naast de markt ligt) krijgt door het internationale collectief Exzyst, in samenwerking met de Bende en de Wijkschool Feijenoord, een spectaculaire make-over. Het biedt ruimte om producten en diensten te testen en te demonstreren, het kan omgebouwd worden tot een podium voor presentatie en discussie, maar ook tot een catwalk om de nieuwste mode te showen. Het Wijkwaardenhuis is een informatiepunt en een plek voor debat en kennisuitwisseling. Je kunt er ook de smaakvolle gerechten en producten uit de wijk en van de Afrikaandermarkt proeven.