Politie sluit Utrechtse wijk Ondiep af

De politie heeft de wijk Ondiep in Utrecht hermetisch afgegrendeld om nieuwe relletjes te voorkomen. Onderzoeksbureau Labyrinth is vandaag door RTLnieuws geinterviewd n.a.v. de rellen die maandag avond ontstaan zijn n.a.v. het gruwelijke schietincident in de wijk waarbij een wijkbewoner (Rinie Mulder) door de politie werd neergeschoten. De familie van het slachtoffer vraagt wijkbewoners om zich rustig te houden. Het incident vond plaats bij de Thorbeckelaan waar een kleine groep jongeren de buurtbewoners al lange tijd lastig viel.

Een fragment van het interview is te zien op: www.rtl.nl/actueel/rtlnieuws. Sociaal geograaf Nathan Rozema werd geinterviewd om achtergrond informatie over de wijk te geven. Labyrinth is in Ondiep gevestigd en kent als onderzoeksbureau dat o.a. gespecialiseerd is in wijkonderzoeken de typische wijk Ondiep erg goed.

Hierbij wenst Labyrinth de familie en naasten van het slachtoffer heel veel sterkte en wijsheid.

Informatie over Ondiep:

Ondiep is een typische volksbuurt bestaande uit c.a. 13.000 inwoners. Ondiep is onderdeel van de Utrechtse wijk Noordwest en is vlakbij het centrum gelegen: De Marnixlaan, het spoor Utrecht – Amsterdam, het spoor Utrecht – Amersfoort en de Brailledreef vormen de grenzen van de subwijk Ondiep (bron gemeente Utrecht).

Noordwest bestaat uit de subwijken Zuilen, Ondiep, 1e en 2e Daalsebuurt en Bloemenbuurt, Pijlsweerd en Hoogstraat.

Ondiep heeft kwa bevolkingssamenstelling een iets lager percentage allochtonen dan het Utrechts gemiddelde (29,4 versus 31,7) en heeft een totaal andere bevolkingssamenstelling als bijvoorbeeld Kanaleneiland en Overvecht, waar een veel groter percentage allochtonen woont. De wijk verandert met de herstructurering wel van samenstelling. Ondiep kent een relatief groot percentage van sociale huurwoningen c.a. 55% t.o.v. 40% in heel Utrecht, waarbij het grootste deel kwa woningtype bestaat uit eengezinswoningen. De wijk heeft dan ook een overwegend laagbouw karakter.

8,6% van de Ondiepers is werkzoekende ten opzichte van 6,7 % in heel Utrecht en 8,9 % heeft een bijstandsuitkering t.o.v. 6,7% in heel Utrecht (bron: www.wistudata.nl , gemeente Utrecht) .

Het wijkbureau van Noordwest is gevestigd in de wijk Ondiep bij de plantage, pal naast het in de brang gestoken voormalige politiebureau. De wijkwethouder van Noordwest en dus ook van Ondiep is Rinda Den Besten.

Ondiep is een wijk die onder druk staat vanwege de (tijdelijke) gevolgen van de vele sloop en nieuwbouwplannen. Een van de gevolgen van deze herstructurering van vooral de voorraad sociale (vooral een gezins) huurwoningen is dat er leegstand ontstaat in de woningen die gesloopt gaan worden, ook komen hier tijdelijke huurders te wonen (zogenaamde plankers) die weinig tot geen binding met de wijk hebben. Terwijl juist de binding met de wijk zo typisch iets voor Ondiep is.

relevante links met betrekking tot Ondiep:

www.utrecht.nl/noordwest
www.wijkraadnoordwest.nl

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Onderzoeksbureau Labyrinth
Ondiep Zuidzijde 6
3551 BW UTRECHT
t 030 2627191

============================================
Diverse persberichten: 13-03-2007 :

Meer dan vijftig arrestaties in Utrecht

UTRECHT – In de Utrechtse binnenstad en bij het stationsgebied is het dinsdagavond onrustig. De politie heeft…
… meer dan vijftig arrestaties verricht. Dat heeft een woordvoerder van de politie gezegd.

Grote groepen jongeren lopen door de binnenstad. Het vermoeden is dat zij naar Utrecht zijn gekomen naar aanleiding van de situatie in de Utrechtse wijk Ondiep.

De politie sloot de wijk dinsdagavond hermetisch af.

Burgemeester Brouwer-Korf zei dinsdag signalen te hebben dat er ‘reltoeristen’ af zouden komen op de onrust in Ondiep.

bron: ANP
====================================

13-03-2007 Politie houdt toezicht in Ondiep
UTRECHT – De politie gaat dinsdagavond toezicht houden in de Utrechtse wijk Ondiep om te voorkomen dat er ongeregeldheden ontstaan, zoals maandagavond. ,,We willen geen risico nemen”, stelt een woordvoerster van de gemeente.
Hoeveel politie er aanwezig zal zijn is onduidelijk. De zegsvrouwe spreekt echter tegen dat het zou gaan om een ,,forse politiemacht”. Ook is er niet bij voorbaat sprake van inzet van de mobiele eenheid.
Maandagavond braken in de wijk relletjes uit. Aanleiding daarvoor was de dood van een buurtbewoner zondagavond. De man werd doodgeschoten door een politieagent die zich bedreigd voelde.

Bron: ANP

13-03-2007
—————————————————————————
Bloemen voor doodgeschoten man Ondiep

UTRECHT – Buurtbewoners van de Utrechtse wijk Ondiep hebben op de Thorbeckelaan een monumentje gemaakt voor Rinie Mulder,…

…de 54-jarige man die zondagavond door een politieagent is doodgeschoten. Er liggen bossen bloemen. Bij het monument staan dinsdagmiddag rond 16.00 uur tientallen mensen te praten over de situatie in de wijk.
Rondom het monument en aan de muren van de huizen in de omgeving hangen posters met een oproep van de familie van de omgekomen man.
De familie verzoekt de buurt rustig te blijven omdat anders de stille tocht, die voor donderdag aangekondigd is, niet door kan gaan.
Bij bureau Halt, dat maandagavond in brand is gestoken, houden agenten toezicht. In de wijk wemelt het de hele dag al van de journalisten.
Bij het monumentje heeft iemand een tekst achtergelaten. ,,Jij die het recht in eigen handen nam, waar de politie in tekort schoot, heeft de politie jouw leven ontnomen, jij hebt dit niet verdiend.”
BRON: ANP
————————————————————————–
13-03-2007
——————————————————————————–

Politie sluit hele wijk Ondiep af

Ondiep is in de loop van de middag aangemerkt als Veiligheidsrisicogebied. Dat betekent dat iedereen die…

… de wijk in wil wordt gecontroleerd en dat in de directe omgeving iedereen preventief gefouilleerd mag worden.

De politie heeft tijdens de persconferentie die burgemeester Annie Brouwer dinsdagmiddag gaf over de sitiuatie in de Utrechtse wijk Ondiep, de gehele wijk afgesloten. Op elke straathoek staat ME en de toegangswegen zijn afgesloten met hekken.

De sfeer in de buurt blijft gespannen. Burgemeester Brouwer concludeerde na een gesprek met enkele buurtbewoners dat Ondiep’ers zich niet kunnen vinden in de ’door de media geschetste grimmige sfeer’.

Een hondertal andere bewoners stond op Brouwer te wachten op het Boerhaveplein. Dat is de locatie waarvan buurtbewoners zeggen al tijden last te hebben van een groep jongeren. Een schermutseling tussen de groep en buurtbewoner Rinie Mulder leidde zondagavond tot politieoptreden, waarbij Mulder door een politiekogel werd gedood. De agent die het schot loste voelde zich ernstig bedreigd doordat Mulder met een mes op hem af gekomen zou zijn.

Bewoners op het Boerhaveplein wilden dinsdag met Brouwer in gesprek. Ondanks het aanroepen van Brouwer, ging zij niet naar de bewoners toe. Even daarvoor kregen de bewoners via verslaggevers ter plaatse te horen dat een geplande bijeenkomst met bewoners op het Boerhaveplein was afgelast.

Richard Stekelenburg, die zegt te spreken namens de bewonerscommissie van enkele straten in wijk, sluit niet uit dat het dinsdagavond wel eens erger uit de hand kan lopen dan maandag. ,,De mensen zijn boos dat ze nu geen antwoord krijgen op de vraag wat er zondagavond is gebeurd.’’

Stekelenburg, die al zijn hele leven in Ondiep woont, zegt dat het in de wijk nog nooit zo erg is geweest.

Bron: UN AD www.ad.nl/utrecht
================================================