Ramadhan moebarak, ofwel gezegend ramadan
Ramadhan moebarak, ofwel gezegend ramadan. Zo luidt de begroeting tussen moslims tijdens en voor de ramadan; een speciale maand voor moslims over de hele wereld. Tijdens de ramadan eet, drinkt en rookt een moslim niet tussen zonsopgang en zonsondergang. Zodra het donker wordt, breekt men het vasten; een ritueel dat per land kan verschillen. Marokkaanse moslims breken het vasten eerst door het avondgebed dat gevolgd wordt door een iftar, een feestmaal. Turkse moslims beginnen juist eerst met een uitgebreide maaltijd om vervolgens te eindigen met het avondgebed.


Waarom vasten moslims?

– Door en tijdens het vasten gedenkt men het moment dat Mohammed de profeet de eerste openbaringen van Allah heeft ontvangen.

– Door te vasten zuivert men de ziel.

– Door te vasten dankt men Allah voor alles in het leven.

– Door te vasten voelt men zich verbonden met de armen in de wereld.

– Door te vasten leert men het principe van zelfdiscipline.


Gezelligheid en verbondenheid

Voor moslims is de ramadan, ondanks de verboden, vooral een leuke en gezellige periode die gevierd wordt met familie en dierbaren. Het vasten zorgt daarnaast voor een gevoel van verbondenheid. Onderstaande uitspraken illustreren het gevoel van een aantal moslims die wij gesproken hebben:

 “Een maand om stil te staan bij alle gebeurtenissen in de wereld en met name bij de armen die soms een lange tijd geen eten krijgen.”

 “Ramadan betekent voor mij: aanbidding van Allah, saamhorigheid,  bewustwording, maar ook gezelligheid.”

 

“De ramadan is voor mij zonder meer de mooiste maand van het jaar. Het is de maand waarin ik de band met mijn Schepper, een extra dimensie geef.”

 

“Ramadan is voor mij de maand van aanbidding, liefdadigheid en broeder- en zusterschap.” 

 

“De maand ramadan betekent voor mij, naast een maand van grote verbroedering en saamhorigheid,

vooral een maand van bezinning en verdieping.”

  

“Ramadan betekent voor mij  naast aanbidding en bewustwording, ook een maand waarin familie centraal staat. Dat houdt in, met alle liefde overuren maken in de keuken om vervolgens in een overweldigende sfeer het vasten verbreken.”

 

 “Lekker een maandje Sonja Bakkeren en ‘s avonds met de familie naar de moskee gaan.” 

 
Labyrinth grijpt deze periode aan om tot een dialoog te komen. De komende maand zullen een aantal mensen, zowel moslim als niet-moslim u een ‘kijkje’ bieden in hun wereld. Volg hun verhaal tijdens de Ramadan!