Samenscholingsverbod op Kanaleneiland

De Utrechtse burgemeester Annie Brouwer stelt een samenscholingsverbod in op een gedeelte van Kanaleneiland-Noord. De situatie dreigt onbeheersbaar te worden. Dat bevestigt een woordvoerder van de burgemeester vrijdag naar aanleiding van het tv-programma 4 in het land. De overlast van criminele jongeren in de wijk is zo groot dat de politie in het programma zegt ‘hier geen passend antwoord op te hebben’.

Alleen als probleemkinderen al rond hun twaalfde gedwongen uit gezinnen worden gehaald en in speciale opvoedingscentra worden geplaatst, is de veiligheid in de wijk weer terug te brengen. Dat zeggen de korpschef van de politie en de burgemeester in het programma. Agenten die op straat verdachten willen oppakken, moeten daar volgens de politie nu vanaf zien omdat ze door andere jongeren worden bedreigd.

Het programma 4 in het land deed enkele weken onderzoek in Kanaleneiland-Noord nadat de gemeente hekken rond een seniorenflat plaatste om vluchtroutes voor criminelen op scooters af te snijden. De cameraploeg werd driemaal binnen vijf minuten de wijk uitgejaagd door groepen jongeren. De eerste keer werd daarbij een bedrijfsauto vernield en werd er camera-apparatuur gestolen. Bij een volgende poging werd een verslaggever bekogeld met stenen. Bij een derde poging moest de ploeg de wijk ontvluchten toen een groep jongeren de auto bestormde en op de auto insloeg.

Daarop besloot de redactie van het programma de buurtbewoners undercover te interviewen over de stand van zaken in hun wijk. Daarin geven buurtbewoners aan de politie niet meer te bellen als hun iets overkomt. ‘Als je dat doet, ben je de lul. Dan pakken ze je.’ Met ze zouden ze doelen op de jongeren.

Burgemeester Brouwer trekt extra geld uit om meer agenten in te kunnen zetten in de wijk. Maar volgens de burgemeester en de politie kan de strijd niet worden gewonnen met enkel politie. Het is nog niet bekend per wanneer het verbod wordt ingevoerd, meldt de woordvoerder van de burgemeester.

PVV-leider Geert Wilders refereerde deze week tijdens de Algemene Beschouwingen nog aan de seniorenflat in Kanaleneiland-Noord. Volgens Wilders worden de bewoners ‘geteisterd’ door ‘Marokkaanse straatterroristen’.
Kanaleneiland staat al jaren bekend om overlastgevende jeugd.

In mei van dit jaar rapporteerde het Algemeen Dagblad nog dat de politie er niet in slaagde de overlast te verminderen en na aanleiding van de enorme stijging van de criminaliteitscijfers eiste de wijkraad Zuidwest een crisismanager, terwijl de wijkwethouder dit niet nodig vond: "we zijn goed bezig" zei ze toen, terwijl burgemeester Job Cohen in Amsterdam wel passende maatregelen nam met de inzet van Protect and Serve in Nieuw West, vond burgemeester Brouwer, dergelijke maatregelen in Kanaleneiland toen niet nodig. De AD-verslaggever vatte het pakkend samen: "Brouwer rechts gepasseerd door haar PVDA collega Cohen.". Blijkbaar heeft Utrecht wat meer tijd nodig om zich van de ernst bewust te worden.

bronnen: NOS/ Elsevier/ bewerking Labyrinth