Winkelketens negeren Suikerfeest

Persbericht van onderzoeks- en adviesbureau Labyrinth | Extenzio,

 

Utrecht, woensdag 1 oktober 2008

 

Commercie laat kansen liggen en speelt niet in op Suikerfeest

 

Onderzoeks- en adviesbureau Labyrinth | Extenzio heeft bij Rotterdam, Utrecht, Amsterdam, Arnhem en Den Haag bij winkelcentra onderzocht of er door de grote winkelketens en centra iets aan marketing, reclame en of promotie werd gedaan met betrekking tot de Ramadan en het suikerfeest . Labyrinth| Extenzio moet hieruit concluderen dat er nergens iets met het suikerfeest gedaan is. Daar waar de kleine veelal etnische detailhandel hun assortiment speciaal aanpasten en de dagen voor de Ramadan de grote extra vraag soms bijna niet aankan, is er bij grote winkelcentra en supermarkten niets van de Ramadan en het suikerfeest te merken. "Winkelcentra en winkelketens, laten hier een kans van miljoenen euro’s aan extra omzet liggen " aldus Nathan Rozema . Er is te weinig aandacht voor diversiteit, lokale marketing en consumentenvraag bij winkelcentra en grote detaillisten, Grote kledingzaken en parfumzaken profiteren bijvoorbeeld zeker al van de extra aankopen die gedaan worden voorafgaand aan het suikerfeest, maar doen daar kwa promotie en assortiment niets mee, dit zou dus veel meer kunnen zijn. . Interviews met kleine veelal etnische ondernemers laten zien dat zij in de hele maand Ramadan met een gigantische omzetstijging te maken hebben: "Wij hebben in de maand Ramadan wel een drie keer zo hoge omzet, met als toppunt het suikerfeest. We houden hier ook speciaal rekening mee, we zorgen dan voor speciale feestlekkernijen en veel grotere hoeveelheden en meer personeel om de capaciteit aan te kunnen", aldus de Marokkaanse eigenaar van een patisserie.

 

 

 

Dinsdag 30 oktober werd het einde van de vastenmaand van de volgens het CBS c.a. 850.000 moslims in Nederland feestelijk afgesloten met behulp van het Suikerfeest (Aid el Fitr)

 

Net als bij andere feesten is het dan de traditie om bij elkaar op bezoek te gaan, lekker en veel te eten, nieuwe kleren , parfums en schoenen te kopen, cadeautjes te geven aan kinderen en zakat (aalmoezen/giften) aan de armen/hulpbehoevenden. Zoals autochtone Nederlanders rond kerst massaal inkopen doen; nieuwe kleding kopen om zich op hun best te vertonen bij familie en vriendenbezoek, zo doen veel moslims dit rond einde van de ramadan. In het Nederlandse straatbeeld is het feest altijd goed merkbaar door de vele mensen die in feest kleren buiten op straat flaneren en rondlopen en inkopen doen .

 

Vreemd genoeg blijkt uit een peiling van Labyrinth | Extenzio voorafgaand aan het feest en tijdens het feest in verschillende steden dat de grote detaillisten en winkelcentra deze markt kwa marketing, assortiment en promotie volledig links laten liggen.

 

 

 

Voor meer informatie neem contact op met Nathan Rozema