Woonportretten, particulier opdrachtgeverschap in beeld

expositie
zaterdag 25 juni 2011 (Gehele dag)vrijdag 8 juli 2011 (Gehele dag)

Wie droomt er niet van een zelfbedacht huis dat afgestemd is op jouw leven? Een plek waar je dagelijks ‘thuis’ komt. In deze tentoonstelling zijn van tien bijzondere woningbouwprojecten de ervaringen van bewoners en architecten vastgelegd.

Zowel woningzoekenden als aanbieders experimenteren in toenemende mate met dit vraagstuk. Hoe creëren we een een gevarieerde en betaalbare woningmarkt die tegemoet komt aan de hedendaagse diversiteit aan wensen en behoeften?

Het aantal voorbeelden waarbij  bewoners als groep in een vroeg stadium zijn betrokken bij de planvorming groeit. De verzamelnaam voor dit soort woningbouwprojecten is Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO).

In deze tentoonstelling zijn van tien CPO projecten de ervaringen van bewoners en architecten vastgelegd. De tentoonstelling toont dat het bouwen van een eigen huis niet alleen is weggelegd voor mensen met een bovengemiddeld inkomen. De geselecteerde projecten getuigen van vrijheid, ruimtelijkheid, architectuur en diversiteit.

Geselecteerden projecten
Ithaka’s Secret Garden (Almere), Mi Akoma Di Color (Amsterdam), Klushuizen Sint Marten (Arnhem), Starterswoningen (Casteren-Bladel), Het Kwarteel (Culemborg), De Zonnespreng (Driebergen), HuurWensWoningen (Enschede), Veld van Klanken (Hoogvliet), De Kersentuin (Utrecht), Atelierwoningen (Vijfhuizen). 
 
Waar en wanneer?
De tentoonstelling zal van zaterdag 25 juni t/m vrijdag 8 juli te zien zijn in de passage van het Cultuurgebouw in Hoofddorp. Mogelijk wordt de tentoonstelling na de zomervakantie verlengd.

Feestelijke opening 25 juni 2011
Op 25 juni 2011 tijdens de landelijke Dag van Architectuur zal om 16.00 uur de feestelijke opening plaatsvinden van de tentoonstelling “Woonportretten”. Kijk hier voor meer informatie over het dagprogramma.

“Woonportretten” is mede mogelijk gemaakt door:
Labyrinth Onderzoek & Advies
Forum
Stimuleringsfonds voor Architectuur

Projectleiding: Martine Zoeteman (Podium voor Architectuur) en Choukri Abourida (Labyrinth)

Foto: Klushuizen Sint Marten, Arnhem – Karin Dekkers 

Locatie: 

Passage Cultuurgebouw Hoofddorp