Zes miljoen euro versterking wijkeconomie

Zes miljoen euro voor versterking wijkeconomie

20 augustus 2009 | nieuwsbericht Ministerie van Economische Zaken http://www.ez.nl/Actueel/Pers_en_nieuwsberichten/Nieuwsberichten_2009/Augustus/Zes_miljoen_euro_voor_versterking_wijkeconomie

 

Om de wijkeconomie te stimuleren trekt het ministerie van Economische Zaken zes miljoen euro uit om acht ambitieuze projecten van de gemeenten Zwolle, Hengelo, Lelystad, Breda, Amersfoort, Deventer, Heerlen en Schiedam te financieren. De gemeenten krijgen elk een bedrag tussen de 500.000 en 1.000.000 euro.

 

 

Sociale banden

De economie is vaak het hart van een wijk. Hier komen mensen samen en worden sociale banden versterkt. Met deze zes miljoen euro voor de wijk helpt Economische Zaken ZZP-ers, stimuleert ze ondernemerschap en scholing en investeringen in de wijk.

 

Vernieuwende projecten

Op verzoek van de 31 grootste gemeenten (G31) is zes miljoen euro uit het reserveringsbudget van het Grote Stedenbeleid gebruikt om de wijkeconomie te versterken. Het ministerie van Economische Zaken gaf gemeenten de kans om voorstellen in te dienen. De acht meest vernieuwende projecten zijn geselecteerd uit inzendingen van 22 gemeenten. De gemeenten zullen jaarlijks rapporteren over de voortgang. In 2011 moeten de projecten gerealiseerd zijn.

 

De volgende acht projecten zijn geselecteerd:

 

 

ZZP BV Amersfoort gaat ZZP-ers faciliteren met projecten op het gebied van netwerkvorming, dienstverlening en huisvesting. Het programma ZZP BV Amersfoort kent vijftien concrete projecten, die eind 2011 gerealiseerd zijn.

In Breda wordt Mgr. Nolensplein, buurtwinkelcentrum in de wijk Heuvel, gerevitaliseerd om de veiligheid te verbeteren, leegstand tegen te gaan en ongewenste functies te voorkomen.

Deventer gaat een ondernemerhuis oprichten waar ondernemers worden begeleid en daarnaast bouwt de gemeente een startersverzamelgebouw.

De gemeente Heerlen gaat een leegstaande Philips-fabriek ombouwen tot een plek waar startende ondernemers laagdrempelig gebruik kunnen maken voor huisvesting, coaching en begeleiding.

Hengelo gaat een bedrijvencentrum realiseren voor starters gericht op alleenstaande ouders en allochtonen.

Lelystad bouwt een Ambachtshuis, waar ondernemerschap wordt gestimuleerd op basis van ambachtvaardigheden. Het project richt zich op laaggeschoolde, allochtone ondernemers.

Zwolle gaat drie netwerkkantoren bouwen voor ZZP-ers, waar ondernemers worden aangezet samen te werken met kennisinstellingen.

Schiedam gaat ZZP-ers stimuleren in de wijken Schiedam Oost en Oud Mathenesse, o.a. door activiteiten op het gebied van netwerkvorming, de huisvesting van ZZP-ers te verbeteren en ZZP-ers gemakkelijker aan flexibele arbeidskrachten te helpen.